Esittelyssä Sekupa

06.02.2022

Olen Sotkamolainen kätköilijä, nimimerkillä Sekupa. (Marika Sandberg) Työskentelen kaupan alalla ja perheeseeni kuuluu kaksi koulu-ikäistä lasta. Blogitekstiä kirjoittaessani huhtikuussa 2021 olen löytänyt yhteensä 6149 kätköä. Aiemmin käytin nimimerkkiä ArmasaGeo, mutta muuttuneen elämäntilanteen vuoksi päädyin vaihtamaan nimimerkkini muutama vuosi sitten.

Aloitin tämän harrastuksen ystäväni katon_geon ansiosta kesäkuussa 2015, ja siitä saakka se on ollut menoa. Ihmettelin, kun tuttavaperhe ei oikein koskaan ollut kotona, kun yritin kylään. Aina huitelivat jollain kätköilyreissulla milloin missäkin päin Suomea. Lopulta päätin ottaa selvää tästä kummallisesta harrastuksesta, ja jäin koukkuun ensi löydöstä - (Vuokatin Angry Birds Activity Park GC45GZ0). Muistan sen parkkipaikalla hortoilun kuin eilisen, kun minulla ei ollut hajuakaan kupletin juonesta, saatika mitä edes olin etsimässä. Vuoden 2015 loppuun mennessä löysin kuitenkin huikeat 620 kätköä, ja ehdin piilottaakin 4kpl. Ensimmäinen piilotukseni, jonka toteutin yhdessä Kaissaaren kanssa, sijaitsee kotipaikkakunnallani Tervolassa, GC64796 VäinöVäinö, missä on se Väinö.

Tällä hetkellä minulla on omistuksessa 50 kätköä, joista 33 on itse tekemiä ja 17 olen adoptoinut kätköilijöiltä G-a-t-o ja katon_geo. Omat kätköni ovat saaneet yhteensä reilut 500 Favopistettä. Erityisen ylpeä olen Sotkamossa sijaitsevasta kätköstäni GC7VD7X (2018) TB-Hotel - Is there Life after Death?. Suosittelen tutustumaan. Kätköntekijänä olen nykyisin harkitseva, ja haluan tuottaa löytäjille elämyksiä ja laadukkaita kätköjä, sellaisia mitä itsekin haluaisin löytää.

"Halpa" harrastus

Harrastan kätköilyn lisäksi miniatyyriaskartelua ja rakastan reissaamista ihan täällä kotisuomessa. Kätköilyhän on halpa harrastus, niin minulle kerrottiin, älypuhelin riittää aloittamaan. Ja Kynä. Kynä pitää olla aina mukana. Tosin minulla on jo vaihtunut auto harrastuksen vuoksi käytännöllisempään nelivetomaasturiin ja viime kesän lopulla hankin myös asuntovaunun, mikä helpottaa kätköilyreissuja yöpymisen näkökulmasta.

Muita harrastuksen myötä hankittuja varusteita mainitakseni, autoni takakontista löytyy mm. useampi "apukäsi", 9m onki, kahluusaappaat / lumikengät, erilaisia lamppuja, 5m teleskooppitikkaat ja uusimpana hankintana kiipeilyvarusteet, joita tosin en vielä ole opetellut käyttämään. Lisäksi olen ostanut itselleni sukset vain sen takia, että sain haettua talvella Vuokatista hiihtoreittien varsilta purkkeja ja omistan myös fatbiken, mikä on mukava lisä kätköilyvarustukseen.

Elämyksiä

Kuuteen vuoteen mahtuu niin paljon hienoja kokemuksia kätköilyn parissa, että en voisi kuvitella parempaa harrastusta. Tämä ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, vaan periaatteessa harrastaa voit ihan milloin vain tai missä milloinkin liikut. Huikeita reissuja, yksin ja yhdessä, liikuntaa, itsensä haastamista ja voittamista, onnistumisen iloa, pettymyksiä, uuden oppimista, käsittämättömän upeita luontokohteita, paikkoja joihin et ikinä olisi eksynyt ilman tätä harrastusta, uusia ystäviä, naurua, kommelluksia, puhjenneita renkaita, kadonneita auton pohjapanssareita, aivopähkinähaasteita ja yhteisöllisyyttä.

Ihan parasta on, että koskaan et tiedä mihin päädyt tai mitä koet, kun aamulla kotoa lähdet kätköilyreissulle. Kotiin palatessa voi vain todeta, että olipahan taas mukava ja tapahtumarikas reissu! Hunttausreissut, eli tavoitteena ehtiä ensimmäisenä juuri julkaistulle kätkölle, ovat puolestaan ihan oma lukunsa. Tähän mennessä minulla on kirjattuna 178 FTF-löytöä.

Yksi huikea aloittelijan extemporereissu oli juhannuksena 2016 Kaissaaren kanssa suoritettu "Geotour de Lappi". Viherrettiin lapin läänin kunnat ajassa 43h (joista auto seisoi 12h), matkaa yhteensä 1335km. Saldona minulle 13 uutta kuntaa, uusi maa (Norja) ja 50 kätkölöytöä. Viime vuoden yksi mieleenpainuvin reissu oli kätköilijänimimerkki Janoisen kanssa "karavaanarisyysroadtrip" Suomen pohjoisimpaan pisteeseen, Nuorgamiin (GC3EX5Q). Lisäksi vuoden 2016 Mega Kalajoella ja vuoden 2017 Mega Kiilopäällä Saariselällä ovat jättäneet mukavat muistot tästä sosiaalisesta harrastuksesta. Tällä hetkellä kätköilen vaihtelevasti nimimerkkien Anli2912, Janoinen ja Kaissaari kanssa.

Tervetuloa Sinisiin ajatukset megaan!

Siniset Ajatukset -porukassa olen semmoinen yleisnainen ja Megaviikonlopun aikaan löydät minut luultavimmin infosta. Tervetuloa Kainuun upeisiin maisemiin nauttimaan kätköilyn ilosta ja laadukkaista kätköistä, joita varmasti riittää koko viikonlopulle!