LAPIN HIIHTOMATKA SAARISELÄLLE 7.-14.4.2018

Kajaanin Latu ry teki 20. yhteisen hiihtoretken Lappiin 7.-14.4.2018. Tällä kertaa kohteena olivat Kiilopään ja Saariselän ladut. Matka tehtiin Pohjolan Matkan toteuttamana linja-autolla. Lauantaiaamuna bussi keräsi osallistujat (38) ympäri Kajaania ja muutama henkilö tuli kyytiin vielä matkanvarrelta. Reitti kulki Suomussalmen, Kuusamon, Kemijärven ja Sodankylän kautta.

Osa (20) majoittui Suomen Latu Kiilopään retkeilykeskukseen ja loput Saariselän Tunturi Hotellin Kontio-nimiseen rakennukseen, josta ladulle oli matkaa noin 20 metriä.

Hiihtelimme, lumikenkäilimme, kävelimme ja tanssimme kukin halunsa ja kykynsä mukaan. Ulkoilusää suosi koko viikon. Pienet yöpakkaset pitivät hiihtokelit oivallisina. Iltapäivisin lämpötila nousi reilusti plussan puolelle, mutta lumi ja latu olivat liukkaita. Suksien lipsuminen oli lämpimällä säällä haasteellinen, mutta usealla meillä oli karvapohja- tms sukset, joissa pito oli hyvä.

Kävin viikon aikana hiihtoretkillä Moitakurun latukahvilassa, Luttomajassa, Vellinsärpimän päivätuvassa, Luulammin latukahvilassa, Rumakurun päivätuvalla, Kulmakurun lenkillä Tolosenjoen laavulla ja Pikku-Harriojan päivätuvassa, Savottakahvilassa, Tievatuvalla, Rautulammen päivätuvassa ja Kaunispää tunturin huipulla. Myös kuuluisa kulttuurikohde Laanilan monotanssit tuli katsotuksi.

Paljon olen vuosikymmenien aikana hiihdellyt Suomen ja Vironkin maastoissa, mutta Kulmakurun perinteisen hiihtotavan latureitti oli niin mieleinen, että kiersin sen kolmena päivänä. Jos lukija haluaa käydä Rautulammen päivätuvalla, niin suorittelen latureittiä Luulammen suunnasta. Niilanpään suunnasta reitti Rautulammelle oli varsin haasteellinen. Vastamäet avotunturilla menivät ylös sitkeydellä. Mutta alamäet olivat vaikeita, koska niitä olivat edelliset hiihtäjät auranneet suksilla, joten niitä ei voinut vauhdikkaasti laskea turvallisuuden takaamiseksi.

Erikoista viikonaikana oli muutamassa latuopasteiden lämpömittareissa ollut näkymä: +25 C. Maastossa oli runsaasti ketun jälkiä. Myös hirven, poron, jäniksen, metson, riekon ja oravan jäljet luin lumen pinnalta. Tolosenjoen laavulla otin vyölaukusta pillin ja kutsuin hennolla vihellyksellä kuukkelia ja pian kaksi sellaista tuli syömään tarjottuja pähkinöitä melkein kädestä.

Viikon aika kului rattoisasti ystävien kanssa hiihdellessä, jutellessa ja kauniista Lapin säästä nauttiessa. Seurueellemme sattui yksi jalan loukkaantumishaaveri. Lauantaiaamuna pääsimme ohjelman mukaisesti kotimatkalle. Kiitos ystävät rattoisasta matkaseurasta ladulla, ruokapöydässä ja bussissa!

Pekka Jaakola

Kajaanin Ladun facebook-sivuilla näet myös Lapin hiihtoretken kuvia ja videoita.