LATULAISTEN YHTEINEN RETKI ROKUAN KANSALLISPUISTOON LA 23.5.2015

Euroopan kansallispuistopäivän, joka on 24.5., kunniaksi Oulun latualueen latuyhdistyksistä kokoontui noin 90 latulaista yhteiselle retkelle ja vaellukselle Rokuan kansallispuistoon. Rokuan kansallispuisto on yksi Suomen vanhimpia kansallispuistoja ja on osa myös Rokua Geopark -aluetta, joka on maailman pohjoisin geopark ja Suomen ensimmäinen geopark.

Kainuusta meitä oli mukana reipas joukko, 37 latulaista, Kajaanin Ladusta, Suomussalmen Samoojista ja Vuokatin Ladusta.

Retkipäivä alkoi kahveilla Opastuskeskus Supassa, jossa kahvittelun ohessa Thomas Virta esitteli Geopark-aluetta ja jääkauden jättämiä jälkiä alueen maisemaan. Kuulimme kuinka alueelta löytyvät mm. Suomen korkein dyyni, yksi Suomen syvimmistä supista ja kuinka jäkälä koostuu kahdesta kasvista - sienestä ja levästä.

Supasta lähdimme sitten Oulun Latu ry:n Raimo Salon opastuksella vaellusreiteille pienoisessa vesisateessa. Mutta kävellessä ei kylmä tullut, ehkä päinvastoin, sadeviittojen alla 'dyynejä' ylös ja alas noustessa viitan alla alkoi olla ihan liiankin lämmintä. Maisema oli kaunista katseltavaa; jäkäläkankaita, mäntymetsää, suppia, jotka kertoivat hiekkaan hautautuneiden jäälohkareiden sijainnista. Suppien välissä olevat selänteet olivat hiekalla täyttyneitä tiloja.

Laskeuduimme Syvyydenkaivoon, jonka syvyys on noin 50 m ja pohjalla oleva suokerros on kahdeksan metriä paksu. Sieltä nousimme kuin muurahaiset rinnettä ylös Rokuanvaaralle ja Rokuan korkeimmalle paikalle (194 myp) Pookivaaran laelle. Palovartijan tornin juurella ja vartijan majan pihapiirin taukotuvalla paistoimme makkarat ja lähdimme sitten takaisin kohti Opastuskeskus Suppaa. Sade taukosi päivän aikana ja vaelluksen loppumatka kuljettiin auringonpaisteessa ja melko kovassa puuskittaisessa myötätuulessa.

Reiteiksi oli valittavana kaksi vaihtoehtoa, joko noin 6 kilometrin reitti ja noin 9 kilometrin luontopolun reitti. Meidän porukasta kymmenen latulaista valitsi tuon pitemmän reitin. Lyhyempi reitti sai kotimatkalla porukalla tarkennetun pituuden 8,7 km. Aikaa lyhyemmänkin reitin kiertämiseen meni noin kolme tuntia.

Viikolla kertasimme geokätkennän ohjeita Vuokatin Aslakin opastuksella ja nyt sitten innoissamme etsimme Opastuskeskus Supan pihapiirissä olevaa kätköä, jonka sitten porukalla löysimmekin, jes!

Syömässä kävimme Rokua Health & Spassa (entinen Rokuan kuntokeskus) ja ruokailun aikana tuuli yltyi ihan Lyyli-myrskyksi, joka puita sähkölinjoille kaataen katkaisi sähköt ruokapaikalta.Taskulamppua tarvittiin vessakäynnillä :)

Kotiin Kajaaniin palatessa näimme sitten Lyyli-myrskyn jälkiä tien varrella ja tiellekin puita oli kaatunut.

Mukavaa oli jälleen porukalla retkeillä ja tavata toisia latulaisia. Kovasti tuntuu Pohjanmaan suunnan latuyhdistyksissä olevan kiinnostusta tulla syksyllä latualueen tapaamiseen meille Kainuuseen ja Kivesvaaralle. Oulun latualueen yhdyshenkilön Ulla Keski-Sämpin kanssa ryhdymme nyt ennen kesää tapaamisen ohjelmaa suunnittelemaan lauantaina 12.9.