KOLIN KANSALLISPUISTORETKI 26.-27.8.2017

Suomen Luonnon Juhlapäivää juhlistimme yhteisellä matkalla Kolin kansallispuistoon 26.-27.8.2017 neljänkymmenen latulaisen voimin. Kolille saavuttuamme tutustuimme ensin Luontokeskus Ukon hienoihin kansallispuiston luontoa ja historiaa esitteleviin näyttelyihin. Lounaan jälkeen vaihdoimme retkeilyvarusteisiin ja lähdimme kipuamaan portaita kohti Ukko-Kolia oppaamme Joensuun Ladun Osmo Ruuskasen johdolla. Taisi olla ruokailun jälkeen meille haasteellisen kohta koko päivän aikana tämän portaiden kipuaminen.

Loppujen lopuksi sää suosi sillä ainoastaan lähtiessämme hiukan satoi mutta muutoin päivän patikoinnin aikana oli satamatta. Hyvä oli meidän polkuja kiivetä happirikkaassa ilmassa. Osmo esitteli meille Kolin historiaa ja luontoa sekä kertoi mukavia tarinoita upeissa maisemissa. Polut ja kalliot olivat liukkaita sateisten päivien jäljiltä, joten tarkkaan saimme katsoa mihin jalkamme laitoimme mutta hienosti kaikki selvittivät noin 3 kilometrin pituisen reitin. Sukkelimmat ennättivät kiertää Mäkrävaaralla asti.

Juhlapäivän kunniaksi Kolilla konsertoi neljä kuoroa eri esiintymispisteissä. Mukana olivat Joensuun Naiskuoro, Joensuun Mieslaulaljat, Itä-Suomen yliopiston kuoro Joy ja Pielisen Laulu. Kaikkien kuorojen hieno yhteiskonsertti oli klo 15 Pääministerin nuotiopaikalla, jossa saimme nauttia upeista sävelistä ja kuulla Finlandian kahteenkin kertaan. Päivän ohjelman päätteeksi oli mahdollisuus kuunnella 'Luonnon ja musiikin hoitava voima' -seminaaria luontokeskuksessa. Seminaarissa oli mukana myös maailmankuulu sellisti Jussi Makkonen ja hän kertoi mm Sibeliuksen luontosuhteesta sekä kuinka luonto oli Sibeliusta inspiroinnut - kuuletteko kuinka luonto tuoksuu? Seminaari päättyi sellolla ja pianolla esitettyyn koskettavaan Finlandiaan.

Illalla oli tarjolla omatoimista aikaa hotellilla saunoen, syöden tai maisemakylpylässä rentoutuen. Sunnuntaiaamuna puolet porukastamme lähti patikointiretkelle Osmon mukana. Kävimme ensin uhrikalliolla heittämässä toivomuskolikkomme ja sitten suuntasimme Ollilan tilalle, jossa metsähallitus pitää paimennettuna lammaskatrasta. Lampaita emme enää nähneet mutta siitäkin edestä ihailimme pohjoiskarjalaista vaaramaisemaa ja luontoa. Takaisin hotellille ylös Ukko-Kolille noustessamme saimme hien pintaan, joten tehokas oli aamulenkki. Sukkelajalkaisimmat porukastamme kävivät Mäkrävaaralla ja aamu-uniset nauttivat sunnuntaiaamun rauhasta.

Ennen kotimatkalle lähtöä kokoonnuimme yhteiskuvaan Kolin kalliolle ja Osmon toimiessa kuoronjohtajana lauloimme Finlandian sekä kajautimme myös oman maakuntalaulumme. Hienosti kaikuivat molemmat. Paluumatkalla poikkesimme Valtimolla pienellä Rasimäen kylällä, jossa kylää meille esitteli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Turpeinen. Vierailimme munkki Stefanoksen itse rakentamalla ja koristelemalla tsasounalla, kylän yhteisellä tulipaikalla Tulehmolla sekä kuulimme kylän aktiivisesta toiminnasta. Melojillemme taisi löytyä myös uusi melontareitti tältä suunnalta.

Viikonloppu Kolilla sujui oikein rattoisasti ja mukava oli jälleen yhdessä matkata latulaisten kanssa. Kyllä meillä Suomessa on kauniita maisemia ja luontoa joka suunnalla eikä tarvitse kauas matkata. Tällaisia yhden tai kahden päivän retkiä toivottiin palautteissa myös ensi vuoden toimintaan. Mietitäänpä yhdessä minne päin ensi vuonna suunnataan. Samoin jotain yhteistoimintaa voisimme viritellä Joensuun latulaisten kanssa, miten olisi yhteinen vaellus UKK-reitillä?