PYÖRÄILYRETKI JA LÖNNROT-KÄVELY LA 16.5.2015

Valtakunnallisena pyöräilypäivänä järjestimme yhdessä Lönnrot-seuran kanssa pyöräretken ja Lönnrot-kävelyn Kajaanin keskustasta Raatihuoneentorilta kohti Paltaniemeä ja Nakertajaa. Osallistujia oli 30 henkilöä, joista 8 valitsi kävelyn Pöllyvaaran pururadan kautta kohti Nakertajan kylätalo Vanahista ja loput pyöräilivät Paltaniemen kautta takaisin kohti kaupunkia. Kävelymatkaa tuli suuntaansa noin 5 kilometriä ja pyöräilylenkki kuvakirkon kautta kaupunkiin oli matkaltaan noin 20 kilometriä.

Sää oli mitä parhain, aurinko paistoi eikä alkuviikon säätiedotuksen lupaamasta räntäsateesta ollut tietoakaan. Valko- ja sinivuokkien kukintaa pääsimme myös ihailemaan Kylätalon Vanahiksen puistossa.

Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistys tarjosi taukopaikalla kahvit sekä pullat ja Liikenneturvan yleisökilpailuun osallistumalla palautettiin mieleen pyöräilyn liikennesääntöjä.

Lönnrot-seuran jäsen ja biologi Vesa Hyyryläinen vei meidät luontoretkelle vaikka sisätiloissa olimmekin. Hän näytti meille hienoja luontokuvia niin linnuista kuin kasveista ja kertoi työstään sekä harrastuksestaan, joihin liittyy arvokas luonto- ja lintututkinta. Saimme nähdä ja kuulla mielenkiintoisia asioita mm. kalasääskien tekopesien rakentamista, lintujen rengastamisesta, kuinka joka vuosi linnut palaavat takaisin kotipesälleen ja kuinka 'tuttujen' lintujen tapaaminen vuosien jälkeen herkistää luontotutkijan. Kuulimme myös kuinka satelliittisääksi Jaska oli palannut pesälleen, tavannut emäntänsä ja oli aloittanut isännän kotityöt eli perheelle ruoanhankinnan lentäen jopa 170 km päivämatkoja lähialueen järviltä kalaa hakien.

Luontoesityksen lopuksi saimme nauttia myös vanamoiden kuvaa katsellen Vesan laulamasta Eino Leinon Nocturne-runosta. Näin päivän ohjelmaan sisältyi niin liikuntaa, luontotietoutta ja kulttuuria.

Tästä käynnistyi Kajaanin latulaisten pyöräilykausi ja kaikki latulaiset haastetaan osallistumaan Pyöräilyn Kilometri-kisaan liittymällä mukaan Kajaanin Ladun joukkueeseen. Joukkueemme osallistumiskoodi on kajaani1651. Liity kisaan mukaan tästä linkistä