Ibis64 muistelee: Pulmaputki

14.03.2022

Nyt, kun on muisteltu Kainuun ja Suomen parhaita kätköjä viime vuodelta, niin mieleen juolahti vuonna 2013 rakentamani kätkö. Kätkö rakennettiin yhdessä kulmala1982 kanssa eli tekijäksi kirjattiin team skj. Kätköä alettiin työstämään rosteriputkesta hitsaamalla ja tarkoitus oli tehdä kohtalaisen hankala kenttämysteeri. Kätkön nimeksi tuli Pulmaputki. Kätkön pisteytys oli D5/T1.5 ja oli vissiin Suomen ensimmäinen tradi näillä pisteytyksillä.

Kätkö kerkesi olla julkaistuna vain muutaman päivän vuonna 2013 (julkaistu: 27. joulukuuta 2013) ja silti se valittiin vuoden 2013 Suomen paras kätkö äänestyksessä sijalle kolme.

Kätkön idea oli kohtalaisen yksinkertainen eli ison putken sisällä oli pienempi putki mihin oli hitsattu joystikki ja muuta sälää sekä putken sisälle tietenkin hämäyspurkki kolisemaan. Pienen putken päässä oli tehokas magneetti pitämässä kiinni suojalevyä, ettei sade pääse isonputken sisään. Magneetin toinen tarkoitus oli noukkia ison putken pohjalle pudotettu ja maahan sopivaksi camottu lokipurkki.

Hassuja sattumuksia

Tämän kätkön kanssa oli varmasti hauskoja sattumuksia. Muutamia niistä kantautui kätköttäjänkin korviin: joku oli talvella mennyt putken kanssa autoon lämpimään värkkäytymään ja silloinhan oltiin aika kaukana ratkaisusta, kun loki jäi sinne pakkaseen isoon putkeen odottamaan. Ja kerran oli talvella soitettu kaverille vinkkipuhelua ja hän oli kysynyt varuiksi: 

"Oletko autossa?"
"En, pitäisikö olla?" Oli kuulunut vastaus.

Valitettavasti tämänkin kätkön kanssa kävi niin, että joku oli hakannut sitä kiveen sen verran voimallisesti, että 4 mm rosteri oli antautunut. Asia taitaa olla niin kuin kätköttäjäkolleega Vaasasta aina tuumaakin:

Kätkö pitää tehdä puolen metrin ratakiskosta, isomman ne vääntävät solmuun ja pienemmän vie mennessään.

Pulmaputki saattaa vielä palata takaisin uudella twistillä ja kahta hankalampana!!