Esittelyssä tehotiimi ibikset

03.06.2022

Olemme Sirpa ja Harri Takala Kajaanista. Kätköilijät tuntevat meidät nimimerkillä ibikset.

Kätköilyharrastuksen aloitti ensin Harri (ibis64), tosin nimimerkillä harppa 1964 vuonna 2013.

Luin jonkin artikkelin kätköilystä Matkahuollon sivuilta, kun heillä oli kampanja, jossa sai hakea paikallisesta toimipisteestä purkin kätkön tekemistä varten. Purkki jäi tosin hakematta, mutta päätin kuitenkin samana iltana lähteä kokeilemaan, löytäisinkö ensimmäisen geokätkön. No eihän sitä löytynyt, mutta innostuin kuitenkin lajista. Hommasin viikon päästä ensimmäisen gps-laitteen ja sama laite toimii edelleen ja on aktiivisessa käytössä.

Ensimmäinen löytö oli 8.6.2013 Vanhan myllyn rauniot (GC4A9R3) Nurmijärvellä. Ensimmäinen oma tekemä kätkö oli Maston juurella (julkaistu 18.8.2013, GC4K6E1) Ylivieskassa.

Sirpan (ibis66) sain houkuteltua mukaani vuonna 2014 ja sitä myöten myös aloittamaan geokätköilyn. Sirpan ensimmäinen löytö oli 10.9.2014 Vuokatti (GCX5TT), joka sijoittuu upeisiin mega-maisemiin. Kätköily siis alkoi naapuripaikkakunnalta, vaikka lähin kätkö (GC2WBXW) paljastui 216 metrin päästä kotoa! Yhdessä aloitettiin harrastamaan kätköilyä Kajaanista ja muilta paikkakunnilta reissaillessamme Suomessa.

Parasta kätköilyssä

Kätköilyssä meitä viehättää se, että voi harrastaa juuri silloin, kun huvittaa. Kätköily on johdattanut hienoihin paikkoihin niin kotimaisemissa kuin eri puolella Suomea. Kätköillessä kaikki kätköt ovat mukavia, kun kyseessä on harrastus, joka houkuttelee liikkumaan, ulkoilemaan sekä samalla saa uusia kokemuksia ja nähtävääkin. Kauimmaiset kätkölöydöt ovat Pietarista, Sortavalasta ja Petroskoista, josta saatiin yllättäen viisi FTF-löytöä, tutkittuamme ensin kaupungin kätköilytarjontaa.

Aika pian molemmille tuli käyttöön ibis -nimimerkit ja tuli käsite ibikset kätköntekijöinä. Ensimmäinen yhteinen ibiskätkö tehtiin vuonna 2015 Kajaaniin: Hurruuttipöllön pönttö (GC5Q1KK). Sittemmin purkkeja on alkanut tulla säännöllisesti. Kätköt ovat olleet aika suosittujakin ja keränneet n. 16 000 favopistettä.

Viimeisimpiä erikoisempia omista kätköistä ovat Harry Potter -sarjan Tylypahka (GC96KVR) Vuokatissa ja Mummola (GC9K5Q0) Hyrynsalmella. Kätköideat tupsahtavat päähän milloin mistäkin, esimerkiksi jostakin kivasta tai erikoisesta paikasta, kierrätyksestä löytyvästä tavarasta tai yöllä syttyy lamppu, että tästä tulee seuraava kätkö. Lähes kaikki kätkömme on valmistettu itse kierrätystavarasta.

Kätköilyvarusteita on kertynyt jonkin verran, esim. teleskooppitikkaat, kumivene, kahluuhousut ja kainuulainen pilkkivapa n. 10 metriä + kolmen metrin jatkopala.

Uudistuksia vuonna 2022

Vuoden 2022 aikana ibis66/64 kätköt siirtyivät nimimerkille Byibis. Aiemmin kätköt olivat enimmäkseen ibis66 tai ibis64 nimimerkin alla, mutta siitä oli omat hankaluutensa käytännön tasolla ja päädyttiin tekemään oma nimimerkki kätköille. Olemme Suomen favo-tilastossa toisella sijalla. Uudistus tosin vähensi favopisteitämme rankalla kädellä. Mutta ei tämä ole mikään kilpailu.

Harrastuksen myötä uusia ystäviä

Kätköily on mukavaa myös ystävien kanssa. Meille on muodostunut Kajaaniin oma hunttiporukka, jonka kanssa on tehty monia mieleenpainuvia hunttireissuja, esimerkiksi 3.10.2020 kello 23.41 Kometon kierros (GC8VPXA), joka on Puolangalla sijaitseva 7,5 km kierros.

Kätköily on tuonut paljon myös uusia ystäviä, jopa ulkomaita myöten. Heihin on ollut hyvä turvautua esim. megakuvauksen saksan käännöksen tiimoilta.

Tervetuloa Sinisiin ajatuksiin

Olemme mukana Siniset ajatukset -megan järjestelyissä: Sirpa aluevastaavana ja Harri lab-kätköjen vastaavana. Toki me kaikki osallistumme myös yhteisesti kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan megatiiminä. Aluelabeja olemme jo aiemmin tehneet useisiin megoihin mm. Haapajärvelle ja Ouluun. Vuokattiin rakennamme tietysti myös labin.

Mukavia kätköilyhetkiä ja -retkiä kaikille! Tervetuloa Kainuuseen megailemaan ja ihastelemaan Kainuun hienoja maisemia ja kätköjä! Toivottelee ibikset<3