Copohontas - kätköilevä Juice-fani

17.02.2022

Moi, olen Petteri Koponen eli copohontas. Asun Raumalla ja olen metsäteollisuuden suojeluvalvoja. Harrastuksiani on geokätköily, mökkeily, veneily, kalastus, musisointi, nikkarointi.

Ensimmäinen kätköni tai oikeastaan ensimmäiset kätköni (tein heti 2 kpl) olivat nimeltään Rauma Airport ja Grand Slam Open ja ne tein vuonna 2010. Rauma Airport johtaa tästä lievästä naapurikateudesta, kun kerran porilaisilla on oma lentokenttä, niin piti Raumallekin lentokenttäkätkö saada. On meillä sentään pieni helikopterien laskeutumispaikka. Grand Slam Open taas tulee sekä tenniksestä että Juicen bändistä. Tuo Juice-teema onkin kulkenut kätköissä vahvasti mukana aina tähän päivään saakka.


Monesti piti käydä ekoilla kätköillä koordinaatit ottamassa ennen kuin uskalsin julkaisuun laittaa. Ja kovasti ihmetytti se, kuinka pian ne käytiin julkaisun jälkeen löytämässä. Nämä ensimmäiset olivat kovasti "peruskätköjä", mutta sen jälkeen niitä on tullut sitten camottua jos vaikka minkälaisilla konsteilla.


Uusimmat kätköt ovat tämän vuoden helmikuulta. Toisen tein yhdessä Juttiuksen kanssa ja se on taskulamppu/heijastinmysse ja TalsiT:n kanssa tehtiin sellainen kätkö kuin Pizzanpyörittäjä. Ei avata näitä sen enempää, ettei mene löytämisen riemu, mutta kovasti ovat saaneet ainakin tykkäyksiä. Pizzakätkön valmistelu aloitettiin jo kesällä. Meni aika kauan kun kaikki "täytteet" valmistettiin ihan käsityönä. Piilopaikka on teemaan sopiva pizzakioskin takaseinä ja Turkin pojat olivat alusta alkaen innolla juonessa mukana. Tuo heijastinkätkö löytyy "jääpuikkoja" seuraamalla ja alueella on sellaiset kylät kuin Beetlehem ja Siperia. Siitä saatiin mysselle oiva teema.

Olen tehnyt kätköjä kuuden olemassa olevan kunnan alueelle. Sitten yksi oli vielä Åmarkussa, kun porilaiset halusivat Å-kirjaimella alkavan myssen, mutta sitä ei varmaan lasketa...

Yhteensä parisataa kätköä olen tehnyt omalla nimimerkillä ja sitten olen ollut muiden apuna tavalla tai toisella. Yhteensä ainakin 500 kätkön tekemisessä.


Kiva rajapyykki oli kun meni 12000 favon raja rikki.
Kiva tehdä kätköjä kun niistä sitten tykätäänkin.

Kätköjen rakentelusta

Materiaalia löytyy mökin hyllystä. Siellä on puutavaraa, putkea ja levyä, joista on hyvä värkkäillä jos jonkinmoisia tekeleitä. Sitten "Kiinankaupasta" tulee tilailtua kaikenlaista tarpeellista ja välillä tarpeetontakin. Aika vähän täytyy rautakaupassa asioida, mutta välillä joku lukko tai sarana pitää sieltäkin hakea.


Kätköpaikkoja löytyy kun katselee ensin kartalta tyhjiä alueita ja lähtee sinne kävelemään. Yleensä ne löytyy aika helpostikin, mutta välillä on tietysti sellaisia toteutuksia, jotka vaativat ihan omanlaisensa paikan. Niistä täytyy sitten aina neuvotella kiinteistöjen tai maanomistajien kanssa. Pääsääntöisesti ihmiset ja yhteisöt ovat olleet aina hyvin myötämielisiä.


Itsekin olen vähän huolissani mielikuvituksestani, mutta aina kun näen jonkin toimilaitteen tai jonkun muun pulmajutun yms. alan miettiä, että kuinkahan tästä saisi jotenkin jalostettua kätkön. Samoin ollaan mkivimaen kanssa väännetty Juicen biisejä kätköjen muotoon ja se on ollut hauskaa ja hedelmällistä. Parhaat ideat syntyy mökillä saunan jälkeen "punaviinin valossa" ja toteutus alkaa yleensä seuraavana aamuna.

Ensimmäisen kätköni löysin ja loggasin vuonna 2005, mutta silloin ei vielä kipinä syttynyt. Vuonna 2010 siskoni kertoi piilottaneensa Raumalle muutaman kätkön ja pyysi minua hakemaan ne - ja sillä tiellä ollaan. Nyt löytöjä on lähemmäs 22000.


Kätköilykavereita on kertynyt todella paljon. Olen vuorotöissä ja melkein aina vähän eri porukalla liikkeellä. Eniten tulee nykyään käydyksi purkeilla näiden kanssa: leero369, mkivimaki, Marpalo79, TalsiT, icetime, jomet, Anneli89, Juttius, jomet

Hienot maisemat ja toiminnalliset tai muuten omaperäiset kätkötoteutukset jäävät parhaiten mieleen ja saavat suun hymyyn.


Kätköilyvarusteita löytyy yksi auton peräkopallinen (onkia, roskapoimuri, teleskooppitikkaat, kahluuhousut, polvisuojat, 1 työkalupakillinen specialtyökaluja ja toinen pakillinen huoltovälineitä. Niin ja drone - kai sekin lasketaan... Nyt kun on lupakirjakin. Ja sitte tietysti rautasaha, ettei jää puomin taakse...


Kätköilykommelluksista yksi nousee ylitse muiden:

Olimme Tonde@:n kanssa joskus jossain päin Suomea hakemassa multikätköä, jossa poimittiin ensin sankarivainajien haudasta lukuja, joilla sai loppupurkin paikan tietoon. Loppupurkki oli suuressa kuusessa, oksien sisällä hautausmaan ulkopuolella. Tonde oli loggaamassa purkkia, koska sen ensin löysi ja minä seisoin pyörätiellä ja juttelin hänen kanssaan. Pyörätietä lähestyi ilmeisesti hieman mielenterveysongelmainen kaveri ja tuli kysymään minulta, että tuntuuko minustakin siltä, että saan voimia, kun juttelen puiden kanssa.... Siinä vaiheessa kuulin, kun Tondea alkoi naurattaa, mutta ei hän tullut puun sisältä piruuttaankaan pois, Porista kun on kotoisin ja raumalainen oli pulassa....


Parasta kätköilyssä - aika kulunut vastaus, mutta - hienot paikat, joista ei ole ennen ollut mitään tietoa. Ja ihanat, samanhenkiset hölmöt kaverit, joiden kanssa saa touhuta. Toki mysteerien kautta oppii asioita ja samoin maantiedon oppituntien tiedot tulee kerratuksi.

Haastavimpia löytöjä on tietysti ne, joita ei oo edes löytänyt, mutta ei oo yhtä yksittäistä mikä tulisi mieleen. Toki kaikki kiipeily- ja luolakätköt ovat haastavia isokokoiselle ihmiselle, mutta onneksi on noita ketteriä kavereita.

Yksi aika mieleenpainuva kokemus kätköilystä oli, kun tammikuussa 2020 tehtiin YLE Porille livenä radiolähetystä, jossa olin äänessä ja käytiin eri kätköillä ympäri Satakuntaa. Yht'äkkiä yllättäen toimittaja kysyi, että sopiiko jos vedetään pätkä suorana YLE:n uutisiin. "Ööö, joo. Vedetään vaan." Ja hyvinhän se meni.

No tuo mkivimaen kanssa tekemä Juice-sarja on kyllä sellainen, minkä kehtaisi esitellä. Samoin mun oma "Anna pusu!" -kätkö.


Tervetuloa megaan Kainuuseen!

Minulta on jo hyvissä ajoin tilattu LAB-kätkö tapahtumaan ja lupauduin heti, koska minusta se on kunnia-asia, jos tällaista pyydetään.

Useampaan otteeseen olen Kainuussa kätköillyt ja ensimmäisenä tulee mieleen kauniit maisemat ja hienot kätkötoteutukset.

Elämme haasteellisia aikoja ja ensimmäisenä toivotan ydinryhmälle jaksamista ja tsemppiä ja eiköhän me tämäkin mega saada järjestymään kunnialla, kun jokainen käyttäytyy fiksusti ja ottaa mahdolliset rajoitukset riittävällä vakavuudella huomioon - hauskanpitoa kuitenkaan unohtamatta!

"Etsiminen on verraton keino löytää."
Tää tais olla sitaatti yhdeltä geokamulta.