Esittelyssä rantamänty: Ärjänsaaren kätköntekijä

02.01.2022

Kätköilijänimimerkki rantamänty harrastaa kätköilyä monipuolisesti ja elämyksellisesti. Hän on tehnyt kätkösarjan Kainuun upeimpaan saareen, Ärjänsaareen.

rantamänty oikealla
rantamänty oikealla

Kätköilijänimimerkkini on rantamänty

Oikea nimeni on Tuula ja asun Kajaanissa. Ammattini on ollut viimeiset kolmisenkymmentä vuotta kasvatus ja opetus. Harrastuksiani kätköilyn lisäksi on nyt neulominen, kaikenlainen askartelu. Vastuualue Sinisissä ajatuksissa on info-piste ja yksi lab-kätkö.

Ensimmäinen kätköni on Saukkovaaralla kaksi laavua, jonka tein vuonna 2014. Naatit heittivät aluksi 19 m, mutta ensimmäisten löytäjien avulla naatitkin sain kohdilleen. Kätkön tekemiseen oli kovasti intoa alussa, nykyään kätkön tekeminen vaatii paljon harkintaa.Uusin kätköni on "Mummulassa". Tein sen vuonna 2020. Askartelu kätkön tekemisessäkin kiinnostaa. Olen tehnyt kätköjä kahden kunnan alueelle ja yhteensä kätköjä on viitisenkymmentä. Suosikkipisteitä kätköni ovat saaneet 550.

Materaalit omiin kätköihin olen suurimmalta osalta saanut ihan omasta pihasta ja kotoa. Ostoksia olen tehnyt kätköjen takia hyvin vähän. Parasta kätköjen tekemisessä on jos saan johdatella ihmisiä kauniille paikoille. Kaunis paikka innostaa sekä kätköjen tekemiseen että kätköilyyn.

Golfkentän reunalta kaikki alkoi

Aloitin kätköilyn 7.7.2013. (Nimimerkki rekisteröitynä oli jo vuonna 2011.) Mieheni meni golfkentälle ja jätti minut etsimään katköä Kajaanin eteläpuolella. Sen löysin mutta kävelymatkalla keskustaan en löytänytkään sitten enää yhtään. Into löytämiseen kuitenkin jäi ja se yhä kantaa.

Kätköilykavereita on tullut monia kätköilyn myötä. Kätköilen paljon yksin, mutta aina porukalla on myös kivaa. Pidän kätköistä joita osaan ratkaista itse tai saan itse auki :) ja kätköistä, jotka johdattelevat kauniille paikoille. Kätköilyvarusteita löytyy (kepsi, teleskooppitikkaat, onki, teleskooppiotin, roskanpoimija, leatherman...jne) Nelivetoautoa ei vielä ole!

Monivivahteisia kätköilykokemuksia 

Kätköilykommelluksiakin on sattunut: suolla yritin ponnistaa leveän ojan/puron yli onnistumatta. Pulahdin aika syvälle. Parasta kätköilyssä on löytäminen. Haastavimpia löytöjä on varmaankin ollut porukalla Jautlandiassa aika monet kätköt. Olen tykännyt myöskin röhveltää lumikengillä haastavassa maastossa pipo päälaella hikisenä ja onnellisena. Auto tien varressa on aina ihana näky kovan urakan jälkeen. Mieleenpainuvia kokemuksia kätköilystä on kesällä 2020 uinti salmen yli Tiilikkajärvellä, lisäksi useat megareissut, matka Harstadin megaan)

Omista kätköistäni suosittelen Ärjän polkujen kätköjä. Parasta Kainuussa kätköilyssä on maisemat, hienot kätköt, avuliaat, mukavat ihmiset ja terveiseni Siniset Ajatukset - megaan tulijoille on: "jokainen kulma Kainuussa vierailun arvoinen"

teksti ja kuvat: rantamänty