Esittelyssä Lumikello: ahkera ja rohkea kätköilijä

06.01.2022

Tällä viikolla esittelyvuorossa on kätköilijä Lumikello, joka on harrastanut kätköilyä jo yli kymmenen vuotta. Lumikello on kokenut kätköilijä, joka viihtyy metsäkätköillä eikä pelkää ottaa rohkeita haasteita vastaan kätköillessä eikä kätköjä tehdessäkään.

Tulostettujen ilmakuvien avulla löytyivät ensimmäiset kätköt

Minä olen Hannele Karvonen ja kätköilijät tuntevat minut nimimerkillä Lumikello. Kätköilyharrastuksen aloitin keväällä 2010. Taisin lukea jonkin artikkelin kätköilystä ja päätin lähteä kokeilemaan koiran ulkoilutuksen ohessa. Siskoni sain houkuteltua mukaan (oljenkorsi1) ja yhdessä kävimme etsimässä kätköt Kajaanin kaupunginlampi II sekä Vimpelinlampi. Heti tuntui homma omalle, mutta siltikin etsin ensimmäisen vuoden aikana vain 10 kätköä. Kätköily oli tuohon aikaan vielä aika työlästä, ei ollut älykännykkä, GPS:istä puhumattakaan. Tulostin siis ilmakuvia ja niiden avulla lähdin etsimään kätköjä. Metsäkätköillä varsinkin se oli aika haastavaa. Vuonna 2013 alkoikin sitten kätköilytahti kiihtymään, kun hiltsun muutti samalla paikkakunnalle ja lähdimme yhdessä vappukävelylle kätköilyn merkeissä. Ensimmäiset sataset tulivat täyteen sinä vuonna ja seuraavana vuonna meni ensimmäinen tonni rikki. GPS:n ja älykännykän hankkimisen jälkeen kätköily sai lisää vauhtia ja varusteita on alkanut kertymään. Peräkontissa on kesäisin aina mukana teleskooppitikkaat, teleskooppivapa, kahluuhousut ja paljon muuta pientä.

Jästejä väistellessä joutuu joskus outoon valoon ;-)

Kätköilyssä minua viehätti heti alkujaan se ettei ole aikatauluja, vaan voi harrastaa juuri silloin kun itsestä hyvälle tuntuu. Työskentelen päiväkodissa, joten hektisen työpäivän jälkeen on usein parasta palautumista se kun lähtee yksin metsään purkkeja etsimään. Syksyllä voi yhdistää sienestyksen tai marjojen poiminnan kätköilyn yhteyteen. Monet luontokohteet olisivat jääneet näkemättä ilman tätä harrastusta. Niistä ikkunanpielien koluamisista en niinkään välitä, vaan usein tunnen olevani väärässä paikassa kaupunkikätköjä etsiessäni. Varsinkin kun solmin kolmatta kertaa niitä olemattomia kengännauhoja ja puhun viidettä monologia puhelimeen jästivirtaa väistellessä. 

Silloinkaan en tuntenut oloani kovin rentoutuneeksi, kun eräs jästi yllätti minut Kajaanin keskuskentän aidassa roikkumasta -siellä sisäpuolella. Nolona laskeuduin alas ja poistuin paikalta kiertämällä koko katsomorakennuksen (ei, en tietenkään mennyt siitä vieressä olevasta ovesta) todetakseni, että se samainen jästi on pistänyt autonsa minun autoni viereen parkkiin. Katsekontaktia vältellen menin autooni, en jäänyt odottamaan joko hän hälyytteli tien toiselta puolen sinitakkeja tarkistamaan tilannetta. Ja myöhemmin tietenkin selvisi että sen kätkön löytääkseen ei todellakaan tarvitse kiipeillä siinä verkkoaidassa!

Kätköily on mukavaa myös ystävien kanssa

Useita sukulaisia ja kavereita olen saanut houkuteltua kätköilyn pariin. Hiltsun ja Terttis ovat kätköilleet lähes yhtä kauan kuin minäkin. Yhdessä on opeteltu kätköilyn saloja ja pähkäilty mysteereitä. Monta upeaa kätköreissua on tehty eri puolille Suomea. Vilperttien kanssa kätköillään lähinnä Oulun suunnalla yhdessä. Muutama kaveri lähtee mielellään mukaan kätköilemään, vaikkei heillä ole omia tunnuksia, heille tärkeintä on luonnossa liikkuminen.

Toisaalta kätköily on tuonut paljon uusia ystäviä, joiden kanssa myös kätköillään yhdessä, joskus puhutaan jopa muustakin kuin kätköilystä. Rantamännyn kanssa on paljon yhteisiä jaettuja kätköilykokemuksia. Yksi ikimuistoisimmista kokemuksista on Tiilikkajärven kätköreissu viime kesältä hänen ja Pikkusepen kanssa. Siellä etenimme osan matkaa uiden, jotta välttyisimme ylimääräiseltä 10 km kävelyltä. Tenukkoonkin tutustuin jo monta vuotta sitten ja monta iloista kätköilymuistoa liittyy myös häneen. Jotkin muistot liittyvät yhdessä kätköilyyn tai toiset taas siihen että päätäni raapien seison hänen upean kätkönsä äärellä.

Kätköntekijän ura alkoi multista!

Ensimmäisen oman kätköni tein syksyllä 2013. Ja heti ensimmäiseksi multikätkö, huh huh. Voi kamalaa sitä jännitystä olenkohan osannut kaiken tehdä oikein. Ja se helpotuksen tunne kun ensimmäinen löytöilmoitus tuli. Ensimmäinen kätköni oli siis onnistunut ja vieläpä hyvin kun alkoi favoja tulemaan! Sittemmin olen tehnyt yhteensä 60 kätköä, jotka kaikki ovat saaneet favopisteitä, yhteensä favoja on kertynyt 1183. Lisäksi olen järjestänyt muutaman miitin Puolangalla.

Viimeisin tekimistäni kätköistä on mysteerikätkö Pikku Myyn haaveet (GC8MGD0 ). Se on osa pientä mysteerisarjaa Puolangan Paljakassa. Tähän mysteerisarjan paikkaan sain idean oikeastaan kätköilijältä Kultakuru. Hän oli käynyt Puolangalla kätköilläni ja eräässä loggauksessa toivoi lisää kätköjä Paljakkaan latujen läheisyyteen. Pari vuotta siinä meni, mutta lopulta sain pienen sarjan tehtyä.

Aivopähkinät ja kierrätyskamat kätkön teon kulmakivinä

Ristisanat, piilosanat, sudokut ja kaikki numero- ja sanaleikit ovat aina kiinnostaneet minua. Siksipä se näkyy myös myysteerieni ideoissa. Kolme relaatiokätköäkin olen tehnyt. Kätköpurkit pyrin usein toteuttamaan niin, että niissä olisi jotain katseltavaa myös perheen pienemmille. Kätköjen tarvikkeet löytyvät useimmiten omista nurkista pyörimästä. Mökillä olen kerännyt talteen kaikki puupalikat, putkenpätkät, vanhat saranat tms.mitä muista hommista on jäänyt. Taitaa olla myös vanhan koirankopin kattopellit ja seinälaudatkin jo uusiokäytössä. Toki jotain joutuu ostamaan, mutta mahdollisimman pitkälle pyrin ideoimaan niistä tarvikkeista mitä valmiiksi löytyy. Kesällä on mukava käydä snorklailemassa ja etsimässä uistimia, koukut pois ja kauniita kaloja on valmiina kalustusaiheiseen kätköön.

Infosta minut löydät, tervetuloa Megaan!

Olen mukana Siniset ajaukset - Megan järjestelyissä. Megassa minut voi bongata luultavimmin Infosta. Rantamännyn kanssa yhdessä teemme myös Lab-kätkön Megaan.

Kainuusta löytyy paljon upeita luontokohteita, luonnonrauhaa ja laatukätköjä niitä kaipaileville. Omista kätköistäni voisin vielä mainita yhdessä hiltsunin kanssa tehdyn kätkösarjan Geopolulla. ( GC6FEM6 - Geopolku #1) Geopolku on Suomen korkeimman luonnonvaraisen vesiputoksen, eli Hepokönkään läheisyydessä Puolangalla.

Mukavia kätköilyhetkiä ja -retkiä kaikille, toivottelee Lumikello

kuvat ja teksti: Lumikello