Kainuun parhaat: 500 markan maisema

30.01.2022

500 markan maisema -virtuaalin ja Miestenkerhon esittely

Sain kesäkuussa 2019 mieleisen sähköpostin, että olin tullut valituksi niiden 4000 onnekkaan joukkoon, jotka saisivat tehdä uuden virtuaalikätkön. Voin myöntää, että ensimmäisellä kerralla pari vuotta aiemmin harmitti kun arpa ei suosinut, koska luulin mahdollisuutta ainutkertaiseksi.

Heti oli selvää, että haluan tehdä kätkön kotiseudulle Vuokattiin, jonne tein reilu 10 vuotta sitten ensimmäisen kätkönikin, Hiukka Beachin. Sen sijaan toteutusta mietin pitkään. Kovasti yritin keksiä jotain muuta kuin kuvanotto -tehtävää. Lopulta kuitenkin muistin, että näkymää vaaralta on käytetty jossain vanhassa setelissä, ja tästä sain sopivasti ideaa kuvatehtävään. Kyseistä seteliä en ole koskaan kädessäni pitänyt, ja muistinpa suunnankin väärin. Luulin, että setelissä oli vaaran laelle nousevalta tieltä aukeava maisema Nuasjärvelle päin. Kätkö antoi siis uutta tietoa tekijällensäkin.

Kätköilyn aloitin kesällä 2010, kun luin aiheesta jostain erä- tai kalastuslehdestä. Olin törmännyt samantapaiseen artikkeliin vuosia aiemminkin, mutta silloin tunnusti siltä että gepsi pitäisi hankkia, jotta hommaa pääsisi kokeilemaan. Siihen asia jäi ja unohtui. 2010 olin kuitenkin saanut ensimmäisen älypuhelimeni töistä ja sille alkoikin löytyä käyttöä. Ensimmäiset tuhat kätköä etsin vanhoilla Symbian-nokialaisilla. Aivan uusi maailma avautui kun sitten vuonna 2013 ostin käsigepsin, jota pääasiallisesti käytän vieläkin: tähänhän saa maastokartan taustalle! Ja tämä osaa neuvoa myös reittiä ajaessa!

Miestenkerhosta

Nimimerkkini tulee aiemmin bändikavereiden kanssa perustetusta kerhosta. Se nyt sattui tulemaan ensiksi mieleen sillä hetkellä, kun oli rekisteröidyttävä harrastusta kokeillakseen. Olen siihen kuitenkin varsin tyytyväinen. Alkuun yritin kirjoittaa hämäykseksi loggaukset monikkomuodossa, vaikkei nimimerkin alle siis minun lisäkseni muita kuulukaan. Muita kätköilijöitä tavatessa on ollut hauska kuulla heidän mielikuvistaan, joissa monta raavasta miestä ravaa peräkanaa puskissa. Minua on myös kuviteltu todellista vanhemmaksi.

Kätköä tehdessä minulla on ollut aina jokin idea tai näkökulma, josta olen innostunut. Se on usein ollut hankalasti saavutettava paikka, luontokohde, tai out-of-the-box -ajattelua. Hienot luontokohteet ovat riittäneet semmoisenaan, ja niistä löytyy perinteisimmät toteutukset. Omia lempilapsiani ovat jästien takia arkistoon joutunut Rautaa Rautpohjasta (saa ehdottaa uutta paikkaa, jos tulee sopiva vastaan!) ja From JKL with a twist, joissa kätkön ajatuksena on olla mahdollisimman röyhkeästi näkyvissä kiinnittämättä kuitenkaan ulkopuolisten huomiota. Oli myös hauskaa suunnitella Serious Multi-cache Serietä, jonka johtoajatuksena oli, että myös kätköjen loppupisteet muodostaisivat kuvion kartalle, sekä "bonuswherigoa" Multitasking/Multispoileria, jonka tarkoitus oli kääntää bonuskätkön ajatus toisinpäin. Olin riittävän monesti unohtanut kerätä kätkösarjojen lokivihkoista numeroita, joilla bonusmysteeri ratkeaa ja miettinyt ettei se mysteeri tule kovinkaan bonuksena. Voisiko se jotenkin tulla automaattisesti muiden muassa ja jopa tehdä niiden muiden hakemisen yksinkertaisemmaksi?

Harrastukseni on varsin tuulella käyvää. Välillä on taukoa ja välillä taas innostun enemmän. Yllytyshullun vikaa löytyy myös. Harrastan silloin kun siltä tuntuu ja teen kätköjä jos siltä tuntuu. Saa nähdä vieläkö toteutan esimerkiksi yhden tätä virtuaalia varten kaavailemani, mutta hylkäämäni ajatuksen jonain muun tyyppisenä kätkönä...

t. Miestenkerho