Latukahvila Rehjansaaressa

13.12.2022
Huoltorakennus
Huoltorakennus

Pentti Heikkinen muistelee aikaa, jolloin Kajaanin latu piti latukahvilaa Rehjansaaressa olevassa Kuusela nimisessä mökissä 2017 ja 2018 keväällä koulujen hiihtolomien aikaan. Kahvila oli avoinna päivitäin kolmen viikon ajan klo 10:00 - 15:00 ja työvuorossa oli vahintään kaksihenkilöä ja viikonloppuisin kolmehenkilöä. Kämppäukko meni aamulla varhain laittamaan mökin lämmitä ja keittämään ensimmäiset kahvit ja teeveden termospulloihin.

Kahvilan myyntituotteiden kuljetus tapahtui hiihtäen tarvittaessa käytettiin ahkiota tavaroiden kuljetukseen. Rehjanlatujen ylläpitäjä avusti veden kuljettamisessa moottorikelkalla. Kämppäukko toi joka aamu arvioidun materiaalimäärän päiväksi ja joskus viikonloppuisin hyvän ulkoilusään aikaan oli iltapäivän alussa tuotava täydennystä. Mökin säilytystilat oli hyvin rajalliset joka vaikutti toimintaan hyvin paljon.

Huoltokuljetus
Huoltokuljetus

Sääolosuhteet vaihteli hyvin paljon, oli tuulista, tuiskua, pakkasta ja aurinkoita. Helmikuun 2018 puolen välin jälkeen oli useina päivinä pakkasta yli 25 astetta ja noin kylmällä kahvilaa ei avattu ollenkaan. Oli myös muutamia oikein mukavia aurinkoisia ulkoiluilmoja jolloin kahvilan myyntitiskille oli jonopää rakennuksen ulkopuolella.

Pekka Jaakola suunnittelija ja toteutti latukahvilaan näyttävän opasteen joka näkyi kauas.
Kajaanin ladusta talkoisiin osallistui yli 20 henkilöä. Kiitos kaikille talkoolaisille avusta joka mahdollisti latukahvilan pidon.

Taukopaikan opaste
Taukopaikan opaste

Teksti ja kuvat: Pentti Heikkinen