Kajaanin Latu 50 vuotta – menneestä oppien uusiin tuuliin

25.11.2022

puheenjohtaja Aune Kariluoto, Lämpimät onnitteluni 50-vuotiaalle vireälle Kajaanin Ladulle! Nöyrä kiitokseni kaikille vuosikymmenien aikana yhdistyksessä toimineille ja jäsenmaksunsa maksaneille. Reippaalla talkooasenteellanne ja iloisella osallistumisellanne olette mahdollistaneet yhdistyksen toiminnan. Vaikka juhlakokouksessa muistelemme menneitä, katsomme samalla luottavaisesti eteenpäin. Yhdistys voi hyvin ja toimii monipuolisesti. Meitä on lähes 700 emmekä voi olla väärässä. Latuhenki kantaa.


Yhdistyksen historiatoimikunnalle luovutettuja valokuvia katsellessa voi aistia menneiden vuosikymmenien latuhengen, jonka soisin jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen: Vaikka moni latulainen harrastaa lajiaan myös yksin, yhteinen tekeminen on kaiken ydin. Emme kilpaile keskenämme vaan harrastamme toisiamme kannustaen, toistemme erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä kunnioittaen, toistemme taidoista oppien ja eri-ikäisten ihmisten yhdessäolosta nauttien. Retkillä ja tapahtumissa ei koskaan ole niin kiire, ettei ehtisi jutustella, istahtaa tulille turisemaan tai reittejä ja varusteita tutkailemaan ja uutta yhdessäoloa suunnittelemaan.

Siinä missä 1970-luvulla yhdistystoiminnan aloittaneet lähinnä hiihtivät, Kajaanin nykylatulaiset hiihtävät, lumikenkäilevät, kävelevät, pyöräilevät, retkeilevät, melovat, geokätköilevät ja juoksevat metsäpoluilla. Muualla Suomessa latulaiset myös uivat avannossa, harrastavat frisbeegolfia, opettavat lapsia muumihiihtokouluissa, touhuavat metsämörreinä, rakentavat lumiukkoja, retkiluistelevat ja hankkivat hyvinvointia metsämielitoiminnoissa. Suomen Ladun lakikirjo on laaja ja ulkoilun lisäksi siihen liittyy monilla paikkakunnilla myös valokuvauskerhoja ja sisäliikuntaa. Latuhenki on avoin jäsenten toiveille ja paikallisille tarpeille.

Geokätköijät tekivät yli tuhat talkootuntia Mega-tapahtuman valmisteluissa ja järjestämisessä
Geokätköijät tekivät yli tuhat talkootuntia Mega-tapahtuman valmisteluissa ja järjestämisessä
Siniset ajatukset Mega Finland -geokätköilytapahtumassa oli pari tuhatta osallistujaa
Siniset ajatukset Mega Finland -geokätköilytapahtumassa oli pari tuhatta osallistujaa

Vuoden 2022 kallistuessa kohti viimeistä kuukauttaan Kajaanin Latu voi yhdistyksenä huokaista helpotuksesta: hallituksen puskista löytämä uusi puheenjohtaja ei ole onnistunut sammuttamaan lajijaostojen liekkiä vaan toiminta on jatkunut vireydellä, jolla koronashokista toipuva yhdistysväki on kyennyt.

Kansallinen hiihtopäivä ei tuonut yhteistä hiihdon hurmosta mutta 313 tuiskun ja viiman uhmaajaa sivakoi tammikuisena lauantaina 4 806 kilometriä kukin tahoillaan. Maaliskuussa Variskankaan Martat saivat opastusta lumikenkäilyyn ja helatorstain perinteinen linturetki Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen kanssa kokosi bussillisen bongareita Liminganlahdelle. Kesäkuu käynnisti viikkomelonnat, -pyöräilyt ja kävelykisan ja varsinainen mega koettiin geokätköilyn Sinisissä ajatuksissa, jonne kokoontui yli 2 000 kätköilijää eri puolilta maata ja maailmaa.

Antti Kingelin Marttojen lumikenkäilytapahtumassa ohjaajana, kuva: Tarja Karvonen/https://www.ruusu-unelmia.fi/2022/03/lumikenkaily-on-eri-ikaisille-sopiva.html
Antti Kingelin Marttojen lumikenkäilytapahtumassa ohjaajana, kuva: Tarja Karvonen/https://www.ruusu-unelmia.fi/2022/03/lumikenkaily-on-eri-ikaisille-sopiva.html

Kesän korvalla retkeilyohjaajat järjestivät retkeilyn alkeiskurssin kaupungin lähistöllä ja syksyn alkaessa pienehkö kokenut ryhmä retkeili Tiilikkajärvellä, missä polkujuoksijat olivat pyrähtäneet jo alkukesästä. Syksyn korvalla tulisteltiin Paltaniemellä nuotiolla Maailman suurimmassa Marttaillassa, Vuokatin Vaelluksen pyörävaellus oli Kajaanin Ladun pyöräilyjaoston vastuulla ja lokakuussa melojat toivat valoa Kajaaninjoelle kauden päättyessä lyhtymelontaan. Syys-lokakuun vaihteessa Kajaanin Latu isännöi Itä-Suomen latualueen kokousta Kajaanissa ja tarjosi vieraille ulkoiluelämyksen ruskan kaunistamassa jokimaisemassa kaupungin keskustassa. Jäsentiedotteilla on kannustettu jäsenistöä osallistumaan myös Itä-Suomen latualueen ja Suomen Ladun retkille.

Polkujuoksu on uusi laji Kajaanin Ladun lajivalikoimassa
Polkujuoksu on uusi laji Kajaanin Ladun lajivalikoimassa

Vaikka toimintaa on ollut vuodenaikojen mukaan ja kaikilla lajijaostoilla, yhdistyksen hallituksessa on usein noussut esiin huoli, ettei toimintaa ole riittävästi emmekä järjestä jäsenille tarpeeksi tapahtumia. - Mistä huono omatunto kumpuaa? Miksi olemme herkkiä murehtimaan? Mihin itseämme vertaamme?

Yhdistys on juuri niin vahva kuin sen talkoolaiset ovat. Unohdammeko, että kaikki toimintamme perustuu vapaaehtoisuuteen ja oman aikamme antamiseen toisille? Harrastuksen lisäksi meillä on perheemme ja läheisemme, työmme ja muut askareemme ja lepääminenkin on tärkeää. Kohtuus siis kaikessa - vapaaehtoistoiminnassakin.

Suomen Latu kannustaa kaikkia jäsenyhdistyksiään toimimaan aktiivisesti ja uudistamaan toimintaansa. Muutos on mahdollisuus. On kuitenkin tärkeää muistaa menneiden vuosien hyvät asiat ja oppia niistä. Vuosi 2023 tarjoaa jälleen uusia mahdollisuuksia osallistua ja toimia. Tehdään yhdessä ja kannustetaan toisiamme ulkoiluun. Sallitaan virheet ja pienet epäonnistumisetkin ja iloitaan onnistumisista.

Onnea ja menestystä Kajaanin 50-vuotiaalle Ladulle! Ulkoillaan, osallistutaan ja vaikutetaan vastuullisesti! 

teksti Aune Kariluoto
kuvat Aune Kariluoto ja Kajaanin Ladun kuva-arkisto