Ladun alkumetrit vuonna 1972

22.11.2022

puheenjohtaja Martti Auvinen: "Jokainen syy, joka estää kuntoilun, on tekosyy", sanoi Urho Kekkonen. Kajaanin Latu ry perustettiin rakentamaan puitteita luonnossa liikkumiselle ja hiihtämiselle. Toiminnan kohderyhmänä ovat alusta saakka olleet tavalliset kansalaiset ja tavoitteena on ollut saada ihmiset liikkumaan ja kohottamaan kuntoaan.

Hajamuistoja alkutaipaleelta

Muutin v. 1970 lopulla Kemijärveltä Kajaaniin. Olin siellä ollut herättelemässä joskus perustettua, mutta pian sammahtanutta latuyhdistystä. Latu-lehden yhdistysluettelo tiesi, että Kajaanin Ladun puheenjohtaja oli Pentti Hieta os. Kaupungin liikuntatoimisto. Hänen tilalleen oli kuitenkin tullut Launosen Jokke. Hän kertoi Hiedan muuttaneen pois ja yhdistyksen sammahtaneen heti alkuunsa. Yllytti minua ottamaan yhdistyksen vetohomman.

Syksyllä 1972 minulle soitti Ulla Snellman (nyk. Väänänen). Hän tiedusteli, olinko minä ko. henkilö ja Ladun puheenjohtaja. Hän oli päättänyt retkisiskonsa Anja Uuskäkelän (nyk. Vitikka) kanssa ottaa selvää latuyhdistyksestä. Kerroin taustat ja ehdotin, että tapaamme kolmisin ja yritämme herätellä nukkuvaa. Niin teimme ja sovimme, että kutsumme vähän isomman neuvonpidon. Sellainen pidettiin nykyisen Ekan kellarikrouvissa. Mukana oli 6-7 ihmistä eri työpaikoista mm. Jouko Hast Kajaani Oy:stä. Päätimme kutsua perustavan kokouksen. Yhdistyshän ei ollut rekisteröity, joten sitä ei ollut olemassa.

Perustava kokous marraskuussa 1972

Perustava kokous oli marraskuussa Vimpelinvaaran latumajalla. Innostuneita osanottajia oli toistakymmentä. "Kummeja" ei ollut pääjärjestöstä enempää kuin muista latuyhdistyksistäkään. Sihteerinä oli Jouko Hast ja puheenjohtajana allekirjoittanut. Ja niin päätettiin yhdistys perustaa.  Yhdistyksen sihteeriksi tuli Jouko ja puheenjohtajaksi minä. 

Kokouksessa suunniteltiiin myös retkitoimintaa. Loppiaisen tienoilla päätettiin järjestää hiihtoretki Saukkovaaralle. Vuodenvaihteessa tuli kuitenkin lämpöaalto, parhaimmillaan +11 astetta, Niinpä hiihto vaihtui kävelyksi kaupungin liepeillä.

Aktiivista liikuntaa ja leikkimielistä kisailua

Seuraavana kesänä pidettiin Suomen Ladun leiripäivät Vuokatissa. Yhdistys oli mukana vaelluskilpailussa joukkueella Anja, Ulla, Jouko ja minä. Innolla kuljimme Vuokatinvaaraa rastilta toiselle. Jouko metsäammattilaisena oli haka kuusen iän määrittämisessä. Viimeinen rasti oli urheiluopiston tuntumassa. Tehtävänä oli ylittää pikku lahdelma tukkipuomeja pitkin. Tytöt menivät edellä - ja pääsivät kuivina yli. Lähdin ensimmäiselle, toista päästä maahan kiinnitetylle tukille. Kun lähestyin toista ja puu allani painui, ällistyksekseni seuraava tukki alkoi pyöriä. Se pyörähti ainakin puoli kierrosta, vaikken ollut siihen koskenutkaan. Mokoma ei tiennyt hyvää. Ehdin tuskin astua sille, kun se pyöri allani. Ja molskis! Olin vedessä!  Kyseessä oli tietenkin yleisörasti - ja katsojilla oli hauskaa. Sijoituimme erittäin tiukassa kisassa pronssille. Tytöt kiusoittelivat, että putoamiseeni meni hopeamitali.

Joskus 70-luvulla oli leiripäivät Pieksämäellä. Vaelluskilpailukolmikkoon kuuluivat Ulla, silloinen puheenjohtaja Juhani Matero ja minä. Heti lähdettyä aloimme laske askelpareja siltä varalta, että ensimmäisellä rastilla kysytään kuljettua matkaa. Se oli kuitenkin ensiapurasti, josta selvisimme - kiitos Ullan taitojen - hyvin. Pian oli edessä maa- ja kivilajien tunnistaminen. Jussi tuumi, että eipä hättäillä, koska käytetty aika ei vaikuta tulokseen. Niinpä tunnistettavia lajeja haisteltiin, lie maisteltukin. Rasteja oli paljon. Petolinnun tunnistimme. Mutta kirjoitetaanko se kalasääski vai kalasääksi? Aikaa kului, mutta lopputuloksena tuli komea voitto!

Joitakin vuosia myöhemmin Anja, silloin jo Vitikka, pyysi minua vastaavaan kisaan Iisalmen leiripäiville. Alustavasti lupauduin, mutta muitten menojen takia peruin. Ja kuinkas kävi? Kajaanin Latu oli jälleen voittaja. Tiedä sitten vaikka mukana oloni olisi taas himmentänyt mitalin.

Teksti on alunperin julkaistu Kajaanin Latu ry:n 20-vuotisjuhlajulkaisussa marraskuussa 1992, Martti Auvinen, puheenjohtajana vuosina 1972-1973 ja 1978-1979
Kuva: Kajaanin Latu ry:n kuva-arkisto